Pljeskavice iz rerne: Recept koji će te oduševiti – bez prženja, ali jednako ukusno

Kada pomislimo na sočne, ukusne pljeskavice, prva asocijacija je obično roštilj ili tiganj pun vrelog ulja. Ali šta ako vam kažem da postoji način da uživate u savršeno pečenim pljeskavicama bez prskanja ulja po kuhinji? Pljeskavice iz rerne predstavljaju fantastičnu alternativu koja čuva sav ukus, a donosi mnogo više prednosti!

Tokom godina isprobala sam preko 60 različitih recepata za pljeskavice, ali način pripreme u rerni je postao moj omiljeni. Najveće iznenađenje bila je činjenica da pečene pljeskavice zadržavaju sočnost podjednako dobro kao i one pržene, a uz mnogo manje masnoće.

Recept za pljeskavice koje se peku u rerni je izuzetno jednostavan, a rezultat je obrok koji će oduševiti celu porodicu. Dok se pljeskavice peku, možete se posvetiti pripremi salate ili priloga, bez potrebe da stalno nadgledate tiganj.

Pečene pljeskavice u rerni imaju još jednu prednost – peku se ravnomerno sa svih strana. Dok kod prženja često dobijamo pregorele ivice a nedovoljno pečenu sredinu, rerna omogućava da toplota ravnomerno dopre do svakog dela mesa.

Ovaj način pripreme posebno je popularan kod porodica sa decom, jer izbegavamo upotrebu velike količine ulja, a domaće pljeskavice iz rerne predstavljaju zdraviju varijantu brzog obroka. Umesto da poručujete dostavu, isprobajte ovaj recept i unesite pozitivnu promenu u svoju ishranu!

Prednosti pripreme pljeskavica u rerni umesto prženja

Priprema pljeskavica bez prženja postaje sve popularniji izbor među ljubiteljima dobre hrane koji brinu o zdravlju. Pečenje u rerni donosi mnoštvo prednosti koje značajno unapređuju kvalitet obroka i sam proces kuvanja.

Zdraviji način pripreme bez viška masnoće

Zdrava pljeskavica iz rerne sadrži čak do 30% manje masti u poređenju sa prženom varijantom. Tokom pečenja na temperaturi od 200°C, višak masnoće prirodno otiče iz mesa, ostavljajući mnogo lakši i svarljiviji obrok. Za dodatno smanjenje masnoće, možete koristiti mleveno pileće meso koje sadrži manje zasićenih masti.

Ušteda vremena i manje nereda u kuhinji

Priprema domaćih pljeskavica u rerni traje 20-25 minuta, a tokom tog vremena ne morate stajati pored šporeta. Pljeskavice se peku ravnomerno bez potrebe za okretanjem, dok vi imate slobodu da pripremite prilog ili se posvetite drugim aktivnostima. Nema prskanja ulja po šporetu, zidovima i vašoj odeći!

Ravnomerno pečenje i savršena tekstura

Vrela cirkulišuća temperatura rerne obezbeđuje da se pljeskavice peku jednako sa svih strana. Ovo stvara savršenu hrskavu koricu dok unutrašnjost ostaje meka. Za optimalne rezultate, pljeskavice ne bi trebalo da budu deblje od 0,5 cm, što garantuje savršeno pečenje kroz celu strukturu mesa.

Zadržavanje sočnosti i arome mesa

U zatvorenoj rerni, sokovi i arome mesa ostaju zarobljeni unutar zdrave pljeskavice, čineći ukus intenzivnijim. Preporučuje se da smesu ostavite da odstoji pre pečenja, što može smanjiti rizik od suvoće za 15-20%. Kombinacija 70% junetine i 30% svinjetine daje domaćim pljeskavicama optimalnu sočnost.

  • Preporučena temperatura pečenja: 200°C
  • Vreme pripreme: 20-25 minuta
  • Pečenje u rerni: 12-15 minuta po strani
  • Prženje na tiganju: 2-3 minuta po strani
  • Smanjenje unosa masti: do 30%

Pljeskavice iz rerne – detaljan recept sa sastojcima i koracima pripreme

Pripremiti sočne pljeskavice u rerni je jednostavnije nego što mislite. Ovaj način pripreme smanjuje sadržaj masti za čak 30-50% u odnosu na klasično prženje. Za savršene mesne pljeskavice potrebno vam je:

  • 500g mlevenog mesa (kombinacija junetine i svinjetine)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • So i biber prema ukusu
  • 1 kašičica slatke paprike

sočne pljeskavice

Pomešajte sve sastojke rukama dok ne dobijete kompaktnu smesu. Oblikujte pljeskavice debljine oko 1,5 cm i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 200°C i pecite pljeskavice 15 minuta sa jedne strane, pa ih okrenite i pecite još 10 minuta.

Za one koji preferiraju recept za vegetarijanske pljeskavice, pripremite:

  • 200g kuvanog pasulja
  • 100g kuvanog kინооа
  • 1 šargarepa, rendana
  • 1 crvena paprika, sitno iseckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica suvog začinskog bilja

Izgnječite pasulj, dodajte ostale sastojke i formirajte pljeskavice sa povrćem. Pecite ih na 180°C oko 25 minuta, okrenite na pola pečenja. Pljeskavice u rerni zadržavaju sočnost i pružaju ravnomernu teksturu bez dodatnih masnoća. Prosečna pljeskavica od 150g sadrži oko 250 kalorija kada se priprema na ovaj način.

Закључак

Peljeskavice pripremljene u rerni predstavljaju zdrav i ukusan način uživanja u ovom omiljenom nacionalnom jelu. Kao što smo videli, prednosti pečenja u rerni su mnogobrojne – od smanjene količine masnoće, preko lakše i brže pripreme, do ravnomerne teksture i sočnosti. Kada se pljeskavice dodatno obogate raznim začinima i dodacima poput sira, česneka, crnog luka ili svežeg peršuna, dobijaju se divne ukusne pljeskavice koje će oduševiti svakoga.

Ovaj jednostavan, a ipak impresivan recept pečenja pljeskavica u rerni nudimo vam kao nov način pripreme koji će vam uštedjeti vreme i energiju, a istovremeno ponuditi sočnu i ukusnu nagradu. Potrudili smo se da vam pružimo sve detalje kako biste ovu omiljenu poslasticu mogli uživati na zdraviji način. Bez dvoumljenja, isprobajte naš recept i pljeskavice sa sirom ili drugim dodacima – iskustvo će vas oduševiti! Podelite svoja iskustva i predloge u komentarima, i budite deo naše zajednice ljubitelja domaćih pljeskavica iz rerne.